Вбивство по-українськи. Останній день свині.

Автор: Адмін. Категорія: Uncategorized

В останні дні перед Різдвом в селах Західної України кипить робота - усі газди і газдині вичищають свої господарки до блиску щоб в чистоті зустріти світле народження Ісуса. Але не меншим атрибутом цього великого релігійного свята є і святковий стіл. Ну а який український стіл без сала, шинки і ковбаски? І якщо в містах ці м'ясні лакомства купують на ринку, то селяни самі «вирощують». Адже який справжній газда на селі живе без тварини, що хрюкає в хліві?! Свиню вирощують цілий рік і лише перед Різдвом влаштовують криваву вакханалію із її забиття. Тому й не дивно, що за кілька днів до Різдва усі селах повняться останніми зойками заколотих свиней.Останній день свині PLASTILIN.RV.UA
Добра традиція колоти свиней перед святом не вмерла і в селі Пониква, Бродівського району, що на Львівщині. В сім'ї одного господаря за чотири дні до Різдва (бо ще ж потрібно буде м'ясо покоптити) з ранку тривають приготування до забою свині. Ніби передчуваючи щось недобре, бідна свинка з неохотою доїдає свій сніданок. Тим часом господар дістає старі великі сані, кладе на них велику плиту бляхи і затягує їх в один з кутів подвір'я. Саме на них і будуть пізніше розчленовувати мертву свинку. Біля саней він ставить сокиру, молоток, ножі, а також спеціальні бензинові лампи.

Останній день свині PLASTILIN.RV.UA

Тим часом на подвір'ї з'являється масар (так тут називають чоловіка, що професійно коле, а потім і обробляє свиней). В руках у нього довжелезний ніж. Як розповідає він перероблений ним ще із австрійського багнета. За його командою господар і його сусід заходять до хліва і виводять свиню.

Останній день свині PLASTILIN.RV.UA Зрозумівши, що її побоювання були недаремні, свинка починає несамовито верещати і пручатися, двоє чоловіків заледве стримують її.

Останній день свині PLASTILIN.RV.UAПотім різко завалюють її на землю, а вправний масар завдає смертельний удар - прямо в серце. Ще один потужний несамовитий крик і свиня замовкає навіки. От тільки судомні порухи ніг свідчать про те, що в ній нещодавно ще було життя. Тим часом масар за допомогою голки і нитки зашиває рану, щоб кров не вилилася.

Останній день свині PLASTILIN.RV.UAЧоловіки ж тримають свиню на витягнутих шнурках, допоки не переконаються, що вона остаточно «випустила дух». Адже в селі бували різні випадки, наприклад в одного газди заколена свиня зірвалася якраз тоді коли її обсмалювали і така чорна та обвуглена ганяла по дворі. «Просто «затаїлася» вона, - каже масар. - Прикинулася ніби померла, а коли припекло її то знову ожила».
Останній день свині PLASTILIN.RV.UA
Коли рана зашита свиню доставляють на ложе із саней для подальшої її обробки.

Останній день свині PLASTILIN.RV.UAОстанній день свині PLASTILIN.RV.UA Останній день свині PLASTILIN.RV.UA Останній день свині PLASTILIN.RV.UA Останній день свині PLASTILIN.RV.UA Останній день свині PLASTILIN.RV.UAСпочатку обсмалюють її шерсть, добре вичищають і кілька разів миють. Пізніше розпочинається її розчленування за допомогою сокири та ножів. Відрізають голову, спускають кров (господиня потім із неї кров'янку робитиме) і ділять тушу. Усе м'ясо господар носить до хати, де складає на спеціальних приготованих поличках та у миски.Останній день свині PLASTILIN.RV.UA Останній день свині PLASTILIN.RV.UA Останній день свині PLASTILIN.RV.UA Останній день свині PLASTILIN.RV.UA

Господиня теж не відпочиває. Коли відрізають перші шматки мяса від туші вона бере їх і починає готувати, щоб потім пригостити ним тих, хто порався біля свині. На сковорідці шматки приперчені та посолені несамовито шкварчать. Збоку лежить нарізана цибуля яка чекає своєї черги щоб потрапити на сковорідку.
Останній день свині PLASTILIN.RV.UA Останній день свині PLASTILIN.RV.UA Останній день свині PLASTILIN.RV.UA
І коли нарешті уся туша вже розібрана починається міні-банкет. Під хрумкі огірочки, пекучий часник, запашну «свіжину» (перше засмажене м'ясо зі свині) і, звісно, пляшечку домашньої самогонки чоловіки засідають за столом. Смачно наминаючи м'ясо і випиваючи чарчину вони згадують і хвалять свинку, яка так гарно відгодувалася до святкового столу.

Останній день свині PLASTILIN.RV.UA

За матеріалами сайту Photospilka.com.

Tags:

Leave a comment